Plantele medicinale si aromatice – o afacere de succes

Plantele medicinale sunt o categorie de specii vegetale care acumulează în anumite părţi ale plantei diverse principii active utile în tratarea diferitelor afecţiuni. Plantele medicinale se pot folosi ca atare, cu uşoare preparări, sau pot constitui materie primă în industria farmaceutică sau alimentară. Sub formă de preparate simple îşi pot face efectul în câteva zile şi nu mai necesită medicaţie în paralel pentru afecţiuni uşoare, însă, trebuie ştiut, că în cazul unor afecţiuni severe, plantele medicinale nu trebuie să suprime total medicamentele, ci să le completeze în ameliorarea simptomelor bolii. Prin cultura plantelor medicinale se pot valorifica unele terenuri mai puţin productive, asigură cultivatorilor însemnate venituri, pot fi valoroase plante ornamentale sau melifere, iar recolta de plante medicinale constituie un important material de export.

O afacere cu plante medicinale este la indemana oricui, iar conditiile climaterice din tara noastra favorizeaza cultivarea plantelor medicinale si aromatice. Acestea pot fi plantate cu usurinta deoarece acestea nu necesita ingrijirea si munca pe care le implica alte soiuri de plante. Marele avantaj al cultivarii plantelor medicinale este ca acestea au un randament foarte ridicat, iar asta inseamna profit rapid.

Pentru a incepe aceasta afacere este nevoie de un hectar de teren care trebuie pregatit conform cerintelor specifice fiecarei culturi in parte. Cu o investitie minima de 800-1.000 euro aceasta afacere poate fi demarata oricand, mai ales ca se pot obtine si fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana pentru achizitionarea de utilaje si echipamente noi, precum si pentru construirea unui sistem de irigatii. Investitia initiala presupune si cheltuielile de aprovizionare cu seminte ecologice necesare primei culturi. In functie de fiecare cultura in parte si de recoltele obtinute, inca din primii trei ani se poate obtine profit de aproximativ 6.000 de euro, insa doar dupa trei ani plantele pot fi valorificate ca fiind ecologice, iar profitul se tripleaza (in unele cazuri).

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Publica informatia prin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *