Inmultirea lavandei prin butasi lavanda

Inmultirea prin butasi lavanda inradacinati.

Butasi de lavanda - inmultire by LAVANDA Plant

Butasi de lavanda – inmultire by LAVANDA Plant

Recoltarea butasilor de lavanda se face toamna, in lunile septembrie-octombrie sau in primavara in martie-aprilie, in timpul perioadei de repaus vegetativ. Butasii de lavanda se recolteaza de la plante sanatoase, bine dezvoltate, in varsta de 3-5 ani. Taierea butasilor se face cu un cutit foarte bine ascutit sau cu lama, sub mugur. Indepartarea frunzelor se va face cu mare atentie pentru a nu se distruge mugurii vegetativi. La baza butasului se face o singura taietura in forma de pana, imediat dupa mugur. Butasii astfel pregatiti au o lungime de aproximativ 5-6 cm si sunt gata de plantare, ce urmeaza a se efectua in decurs de 1-2 h. In cazul pastrarii mai indelungate, dar nu mai mult de o zi, butasii se mentin in vase cu apa curata.

Terenul ales pentru straturile in care vor fi plantati butasii va fi curat de buruieni, situat in apropierea unei surse de apa, dar fara pericol de baltire. Se va ara la 30 cm adancime, se va nivela, marunti si apoi se va tasa usor, dupa care se vor aranja tocurile de rasadnita, avandu-se grija sa se lase intre acestea 40-50 cm. In tocuri se aseaza un strat de nisip bine cernut, gros de 8-10 cm, care dupa nivelare se uda din abundenta. Dupa udare, pentru usurarea plantarii, se vor marca viitoarele randuri, utilizandu-se marcatoare special pregatite pentru aceasta lucrare. Plantarea se face manual, asezandu-i la distanta de 10*5 cm.

Transplantarea rasadurilor se va face pe teren marcat la distanta de 100 x 50 cm sau 130 cm intre randuri pentru lavandain cazul in care veti face lucrarile mecanizat si 100 x 100 cm pentru lavandin. Marcarea terenului se realizeaza cel mai usor cu ajutorul semanatorilor cerealiere, avand grija ca la patine sa ne adauge greutati. Pentru plantare, rasadul se va pregati reducand sistemul radicular pana ia 15-20 cm taindu-se mai intai ramificatiile groasae, laterale care ingreuneaza plantareaa, fara a distruge radacinile fasciculate. Din partea aeriana se scurteaza toate ramificatiile in asa fel, incat din fiecare sa ramana 10-15 cm pentru formarea viitoarei tufe. Dupa efectuarea acestei taieri rasadul de lavanda se mocir- leste, asemanator rasadurilor legumicole, fiind gata de plantare. Epoca optima de plantare este toamna in lunile septembrie – octombrie sau primavara devreme, inaintea inceperii vegetatiei.

butasi lavanda sevtopolis - sevastopolis by Lavanda Plant Craiova

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Publica informatia prin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *