Cultura de lavanda – o afacere profitabila, by Lavanda Plant

Iubim lavanda sau levantica asa cum este cunoscuta de catre noi si vrem sa incepem o afacere in acest domeniu al plantelor medicinale si aromatice dar urmeaza o serie de intrebari:

Ce cantitate de butasi de lavanda avem nevoie pentru 1 ha?

Butasi de lavanda Sevastopolis  butasi lavanda - by LAVANDA Plant Craiova (1) Pepiniera butasi lavanda - by LAVANDA Plant Craiova - 01
Pentru cultivarea unui hectar cu lavanda aveti avea nevoie de 18.000 – 20.000 de butasi de lavanda. Am spus mai sus 18.000 – 20.000 butasi, deoarece conteaza si trebuie sa tineti cont de distanta la care plantati.

Din propria experienta noi LAVANDA Plant recomandam plantarea butasilor de lavanda la 1,3 – 1,5 m intre randuri si va spun de ce: planta creste foarte mult in diametru undeva (depinde de soi la alte soiuri de lavanda ajung la maturitate la peste 1m) atunci faceti un calcul simplu si veti vedea ce distanta va ramane intre randuri astfel incat sa va permita sa “intrati mecanizat” pe teren pentru lucrarile de intretinere/cultivare a lavandei fara a distruge plantele.

 La ce valoare se ridica investitia minima pentru infiintarea unei culturi de lavanda?

Investitia minima: veti avea nevoie de materialul saditor (24.000 – 30.000 ron), de pregatirea solului: arat, 2 discuiri pentru maruntirea terenului (aproximativ 2000 ron), de zilieri la plantat (4 oameni planteaza 2000 de plante pe zi -pretul difera de la zona la zona), de apa pentru udat imediat dupa plantarea butasilor de lavanda (pretul variaza in functie de ce gasiti: cisterna, pompa).

Toate bune pana acum, am facut calcule peste calcule, ne-am hotarat sa infiintam o cultura de lavanda, mai trebuie sa tinem cont de un aspect foarte important din punctul nostru de vedere:

Solul este optim pentru infiintarea culturii de lavanda?
Valoarea PH-ului optim prezent in sol pentru infiintarea unei culturi de lavanda trebuie sa aiba valoarea intre 6.5 – 7.5, daca sunt valori mai mici (aveti un PH acid) asta nu inseamna ca nu se va prinde dar nu veti avea o cultura de lavanda care va avea aceeasi productivitate, “puterea uleiului eteric de lavanda” nu va fi la fel de mare. In aceasta situatie se pot face amendamente pentru inbogatirea solului, astfel incat sa ridicati nivelul PH-ului.

Valori generale pentru PH-ul solului:

• 0 ≤ pH < 7 => pH acid;              •  pH = 7 => pH neutru        • 7 < pH ≤ 14 => pH bazic

Terenul de preferat ar fi bine sa fie in panta, practic sa nu balteasca deorece in cazul unei inundatii poti pierde toata investitia.

 

Cand plantam butasii de lavanda?

butasi de lavanda -plantare - by LAVANDA Plant
Pentru plantare perioada optima este in toamna la sfarsitul lui octombrie cand planta iese din perioada vegetativa, deoarece pe perioada iernii lavanda prinde radacini puternice. Daca solul este umed atunci cand plantati nu mai este nevoie sa udati planta. Se planteaza si primavara imediat dupa inghet, dar pentru rezultate mai bune e de preferat toamna la sfarsitul perioadei vegetative (octombrie).

Cand recoltam lavanda?

8 buchete lavanda - by Lavanda Plant Craiova - Fresh lavender bouquets
Lavanda ajunge la maturitate incepand cu anul 3, asta nu inseamna ca in cei doi ani nu va produce, doar ca recolta de lavanda nu va fi semnificativa. Recoltarea lavandei se face in luna iunie si este posibil in functie de soiul de lavanda si conditiile climatice sa obtineti si a doua inflorire a lavandei in luna august, sub jumatate cantitativ fata de prima.

Valorificare lavanda.

cosulet cu flori de lavanda

Sapun de lavanda - by Lavanda Plant Craiova - DCC Natura Plant

Lavanda se vinde pe piata ca floare umeda cu pretul 5-10 lei/kg, ca planta uscata 17 – 19 lei/kg. Planta umeda se foloseste pentru extragerea uleiului esential de lavanda) si cea uscata pentru ceaiuri (ceai de lavanda ce poate face minuni atunci cand, de exemplu ai o stare de spirit proasta si esti nelinistit, fiind un antidepresiv foarte bun), de catre firme de coletare a plantelor medicinale si aromatice, companiile producatoare de cosmetice si detergenti.

 

 

Totodata floarea de lavanda poate fi folosita pentru aranjamente si decoratiuni.

marturii nunta si botez by Lavanda Plant Craiova  Saculeti organza cu lavanda- marturii nunta si marturii botez cu lavanda - by LAVANDA PLANT Craiova (9)

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Publica informatia prin

Comments (13)

 1. Marius

  Reply

  Buna ziua,
  Am o suprafata de teren de 3000 mp si doresc sa o cultiv cu lavanda in aceasta toamna, cati butasi am nevoie si care este pretul.

 2. bradea mihaela

  Reply

  buna ziua,
  am o suprafata de 1500 mp de teren si as dori sa investesc in lavanda.
  vreau sa stiu cati butasi intra pe acest teren si cat costa.

 3. mihai

  Reply

  As vrea sa plantez in Bacau, in aceasta primavara pe o suprafata de aproximativ 7500 mp lavanda soiul sevastopolis. Mai aveti disponibili butasi de lavanda?

  • Reply

   Din pacate pentru aceasta primavara nu mai avem disponbili butasi de lavanda. Aveti pe email oferta noastra de pret pentru toamna.

 4. Georgeta

  Reply

  as vrea 100 butasi sevastopolis pentru toamna sa vad daca rezista peste iarna. Livrati 100 buc? 🙂

 5. Victor

  Reply

  Doresc preț pentru 1000 de butasi sa vad daca dacă totul este ok până în primăvara și apoi să cultiv pe diferență până la 1 ha

 6. Mihaela P

  Reply

  Buna ziua,
  Am o suprafata de teren de 4000 mp si doresc sa o cultiv cu lavanda in aceasta toamna, cati butasi am nevoie si care este pretul.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *